© 2012 JTP Norder

Russia, 1st week

Moskou update.

Vanaf Sint Petersburg eerst een beetje een lastige tijd gehad. Want ik zag er tegenop om alleen te gaan fietsen. In sint petersburg was het erg goed. En zo lang van huis, soms heb je dan even een momentje van. Oh ik mis wel wat mensen. Maargoed, eenmaal onderweg ging het wel redelijk. De stad uit was niet zo’n probleem want mijn kaart was erg goed. Het verkeer was wel wat wild. En de wegen niet al te best. Ook was het erg ongemakkelijk om hier te fietsen net buiten sint Petersburg. Er waren erg veel mensen op de straat aan het lopen. Met een flesje Vodka of ander alcoholische drank. De mensen die stonden te wachten bij de bushokjes keken me aan alsof ze een Alien zagen rijden. Ik werd volledig gevolgd totdat ik weer uit het zicht was. Gewoon aangestaard.

Ik moet even denken hoe ik nu verder ga met typen, want er zijn hier erg veel bijzondere dingen gebeurd. Laat ik maar beginnen met de natuur. Het makkelijkste deel denk ik… in tegenstelling tot scandinavie 😉 Goed veel bos en grasland. Dat is eigenlijk alles. Alles is groen en het ziet er erg mooi uit! Dan nu maar verder met het verkeer… Tsja, De vrachtwagens rijden erg netjes, je kunt ook maar 60-70km/h rijden. En voor mij was er zat plaats op de weg, dus de snelweg was prima te berijden. Het hoge aantal agent bromsnor dat ik tegenkwam leek niet verbaasd te zijn van een fietser op de snelweg. En liet mij ook gewoon doorrijden. Zo nu en dan wordt er een auto of vrachtauto van de weg geplukt. Met uitzondering van volledig zwarte BMW’s of Audi’s natuurlijk.

Het hoge aantal vrachtwagens en Lada’s langs de kant van de weg wijst uit dat de chaffeurs praktijk lessen mechanica volgen, en geeft elke keer weer een grappig gezicht wanneer ik voorbij pruttel met mijn racemonster. Meestal stopte ik even bij een benzinepomp of cafe, aangezien dit voor mij een veiliger gevoel gaf. Hier heb ik elke keer leuke gesprekken gehad met de verbaasde russen! 3 keer gehad dat het hele cafe bij elkaar geroepen werd, Hey most du now es eem kiek’n, deze knaap is uit nederland op de fiets! neee da kan nie! jaha! neeeee…. Dikke lol met deze stoere mannen inclusief tatoeages, oorbellen, bierbuiken, ongeschoren koppen en verbazend veel gouden tanden!

Ook een verbazend fenomeen is de algemene geur die hier hangt zo langs de weg. De natuur is erg groen, maar het ruikt er paars (chemisch). Eerst zag ik een hoop metaaldraden langs de weg, wat later afgebrande autobanden bleken te zijn. Dit wijst daarmee uit naar de geur. Ook kan ik inmiddels auto’s sorteren op geur en geluid. Er word hier namelijk nog prima gereden op bezine-80. Benzine 95 is het nieuwst en in de landelijke gebieden lastig verkrijgbaar… Buiten de steden heb ik echt het idee 40 jaar terug te zijn in de tijd. Er rijden hier nog voertuigen van net na de tweede wereld oorlog. Gebouwen zijn oud. En elektronica is nog anoloog. Uiteraard werkt alles natuurlijk (uiteindelijk)!

Wat ik erg vet vind zijn de dorpjes. De mensen werken hier nog op het land met een zeis. Je ziet oude lui de koeien of geiten melken met de hand. Emmers water halen bij de waterput in het midden van het dorp. Echt ongelooflijk! Ook is het bizar om te zien dat de snelweg gewoon dwars door een dorp heen gelegd is. Deze mensen zullen wel verbaasd moeten zijn toen de eerste auto’s hier overheen reden… net zoals de indianen met ” het ijzeren ros” Maar desondanks kruipen de omatjes niet in hun holletje. Deze steken uiteraard nog gewoon over. Sneweg of niet! Zwaaiend met wandelstok en half rennend. In kledendracht… xD BIZAR! Keren op de weg heeft trouwens ook een Russische variant voor de geinteresseerden. Dit is namelijk keren op de Snelweg. File of botsing tot gevolg, maar zolang de auto nog rijd is het prima! Whipless voel je toch pas morgen!

6 Comments

 1. Wil
  Posted 11 juni 2012 at 12:39 | #

  Jo Jalt, vet mooi daar! Leuk om te zien hoor! xx!

 2. Ibib
  Posted 11 juni 2012 at 18:34 | #

  Hee Jalti!

  at maakt je bizarre dingen mee tijdens je reis!! En je vertelt het ook nog heel leuk, ik lig elke keer weer in een deuk om jou verhalen 😛
  Ben benieuwd naar je volgende avontuur!

  Xxx

 3. Sjak Wiersum
  Posted 11 juni 2012 at 20:19 | #

  apart wereldje daar zeg. Maar geniet er van. mooie foto’s weer.
  en als ik in de buurt was geweest en ik had de tijd was ik met je mee verder gefietst hoor. maar tsja… gaat nu ff beetje lastig. maar je red het wel!! suc6 met de verdere reis.

 4. Hugues
  Posted 13 juni 2012 at 15:59 | #

  Yeah, definitely I have to learn dutch to follow you !
  But for the moment I’ll be satisfied enough with the photos !
  Enjoy Russia, Jalte ! Hugues

 5. Posted 22 juni 2012 at 15:58 | #

  Hallo Jalte,
  Via je moeder kreeg in je site door(die hier op de koffie was met Mareike als “oude buren”)Wat leuk om je op deze manier te volgen. Wat een onderneming, maar super gaaf dat je het doet en durft. En wat genieten van al die verschillen. Je kunt beter spijd hebben van iets wat je gedaan hebt dan van iets wat je niet gedaan hebt.Maar volgens mij krijg je hier geen spijd van. Maar alleen maar heel veel mooie herinneringen.Heel veel succes tijdens je fiets avontuur en we blijven je volgen.Grtjs. Jaap& Hennie Bolt

 6. Катя
  Posted 24 juni 2012 at 10:52 | #

  это должно быть очень интересно и необычно путешествовать по всему миру)) ты молодец что решился на это) ты был у нас в Липецке 24,06. надеюсь карта тебе помогла) Счастливого пути и удачной дороги домой)

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>