© 2012 JTP Norder

Russia, strange people, width nature

Het is al enige tijd geleden dat ik wat ge-upload heb. En er is inmiddels alweer een hoop gebeurd. Ik ben richting Spas-klepiki gefietst waar ik een beetje wat geklust heb maar met name de buurtkinderen vermaakt heb. 

 

 

 

Vervolgens ben ik verder gegaan op de fiets naar Vladimir en terug naar Moskou. Aangezien eerst het rode plein gesloten was. Ik wou natuurlijk wel ff een cliche foto hebben. Dus goed zo gezegd zo gedaan. Eenmaal de juiste foto geschoten voor mezelf en uiteraard met de lokale dames en heren die dit een leuk fenomeen vonden weer op de fiets gestapt richting mijn volgende slaap adresje net buiten Moskou. Een villa wijk waar niemand werkte maar de wietplantage in de tuin wel genoeg meldde…

Als Nederlander op de fiets in Moskou, terwijl ik eigenlijk in Sint Petersburg moest zijn. Op zo’n locatie is dan volgens mij niet de beste combinatie dus na twee nachten weer verder. Uiteraard nog wel even de Banya geprobeerd. Dit is een russische sauna. Eigenlijk is dit een normale sauna zoals ieder ander. Maar met een ander ding. Je moet elkaar namelijk slaan met takken. Het verzamelen van deze takken is al een verhaal apart. Misschien had het te maken met de wazige typetjes waarbij ik was. Of je moet nu eenmaal echt de boom bedanken voor het feit dat je er twee of drie takken afsnijd. Verder is het wel echt een toevoeging om met deze takken geslagen te worden, daarna in het zwembad springen. Allemaal erg goed!

Ik ben nog maar net vertrokken en ik kom alweer de volgende lolbroek tegen. Op het moment van ontmoeten nog niet volledig dronken. Hij vroeg of ik wat water (Voda) voor hem had, Dat had ik wel!  Het is natuurlijk een goede ruil om Water te wisselen met Vodka. ’t scheelt immers maar 1 letter. Toch heb ik dit af geslagen, behoorlijk onbeleeft misschien, maargoed. 5min later komt hij terug met een beertje. Dit is nu mijn nieuwe maat, en zit trots voorop mijn fiets. Er staat geschreven ” I love you more then chockolate” . Opzich is dit natuurlijk wat vreemd om van een aangeschoten russische man te krijgen van rond de 50 te krijgen. Maar aan de andere kant. Hij begrijpt waarschijnlijk toch niet wat hier staat.

Eenmaal op de plaats van bestemming aangekomen (Rjazan) inclusief fiets, Fred, James brown (de beer) mezelf, iets minder water. Maar nog nuchter.  Was ik te vroeg, mijn host was nog aan het werk. Dus ik genoot van het weer bij een lokale badplaats. Het was er erg gezellig, want er was net een tweeling geboren bij iemand van de Russische maffia. En dit moet uiteraard gevierd worden! Had ik ff geluk… Rusland staat ook bekend om de tradities. Dus wanneer je vader word, ga je met een stel maten Vodka drinken. Ditmaal dus een tweeling. Dus drink je gewoon twee keer zoveel! Ik dus ook… Hetzelfde met het eten, dus de bodem was flink gelukkig 😀Mijn host was ook aangekomen dus ik kon mijn weg vervolgen naar mijn slaapadres. Na wat thee een goede nacht gehad en de volgende dag weer op pad. Deze avond kwam ik aan de praat met wat mensen uit een dorpje en kon ik bij hun mijn tent wel op slaan. Grappig om het verschil tussen de man en vrouw in dit geval te zien.
Man: Tjee zeg, die knaap heeft de hele dag gefietst, hij moet wel dorst hebben, pils? vodka? iets anders met alcohol?
Vrouw:  Tjee zeg, die knaap heeft de hele dag gefietst, hij moet wel honger hebben, soep? kip? aardbeien, iets anders voedzaams?
Ik ben maar ingegaan op het vrouwelijke voorstel. Voordat je het weet sta je weer in een of andere vreemde traditie met je goede bedoelingen, en ja goed. Daar moet dan op gedronken worden. Nee liever wat eten. Bij dit gezin was het erg leuk, want er waren 4 generaties. De oma, moeder, dochter en kleinkind. Dit was wel interessant om zo bij elkaar te zien. Oorspronkelijk kwamen ze uit moskou, dus de dochter en haar man konden een beetje Engels wat de boel wel vergemakkelijkte.

De volgende dagen nog een aantal leuke gesprekken gehad bij de verschillende kleine Продукты of магазин. Dit zijn allemaal buurt supermaktjes. Heel veel kun je er niet krijgen en wat je krijgt kan over datum zijn… Zoals ik nu gemerkt heb, Spaghetti van 23-03-2011 is niet goed om te eten. Dus ik ben al 4 dagen afgemat op bed hier in Voronezj. Verder zijn de mensen wel vriendelijk. De drukte langs de wegen wordt minder en de stank ook. Maar nog steeds is het erg druk en vies.

Verbazend is de hoeveelheid mensen die de hele dag overal lopen, het is hier ook nooit stil. In Scandinavie was het echt stil wanneer je uit een dorpje of stadje fietste. Maar hier is alles druk, mensen die lopen, rijden, fietsen dingen verkopen. Anders dan verwacht!

Ook heb ik mijn tweede lekke band gereden, Dat mag opzich wel na bijna 5000km. Hoe ik het voor elkaar gekregen heb om een schroef in mijn band te rijden is me een raadsel. Maar dat valt onder de category “only in russia”  denk ik.

  

 

 

 

 

 

Veel kijk plezier met de overige foto’s. Zoals al verteld is de natuur wel wat anders dan in scandinavie. Wat wel prettig is, is dat ik ver kan kijken. In scandinavie waren er vrijwel geen velden. En hier zijn er een hoop velden wat wijde blikken met zich mee kan bringen. Lastig is wel om dit vast te leggen met de camera.

Groeten, en tot in Oekraine denk ik dan maar!

Oh ja! Ik moet wel oppassen niet te wennen aan de gekke dingen hier.
-Gas leidingen open en bloot door de straat.
-10 mensen die “werken” in een kleine supermarkt.
-Geen vuil te storten op parkeerplaats… (zie foto)
-Geen warm water
-Geen koud water
-Wel water maar donker-bruin…
-Een kleine stad is 1.000.000 inwoners…
-Altijd file!
-Arbo is onbekend terrein
-Lada met special paint job en bodywork is standard (lees deuk en reperatie verf laagje)
-Zo links en rechts in de bosjes iemand zien liggen. In NL zou je ambulance bellen want het ziet er allemaal niet heel levendig uit…

5 Comments

 1. Het
  Posted 28 juni 2012 at 21:18 | #

  Heee Jalt!
  Wat een verhalen weer zeg! wowie! En super mooie foto’s! Wel enge beesten zie ik, zijn die daar gewoon zo maar valkbij je slaapzakje? Dat lijkt me niet zo fijn. Sommige mensen zijn ook wel een beetje arm, of niet? Voel je je alweer beter? I hope so! Snel beter worden, misschien dat JAMES je helpt. I like him, haha, leuk dat je dat gekregen hebt!
  Big hug!
  Your sis,
  Het! xxxx

 2. Wil
  Posted 28 juni 2012 at 21:26 | #

  Toffe foto’s Jalt! Haha, je past wel tussen dat gezinnetje van vier generaties hoor;) Ben je inmiddels alweer wat beter?

  xxx! Wil

 3. Ser
  Posted 29 juni 2012 at 07:18 | #

  Vet man!! Gaat lekker zo en wat een kicken foto’s! En jebent een geboren verhalen verteller 😉
  Die ene lekke band op al die kilometers en slecht wegdek valt mij nog alleszins mee.
  Keep going on strong!!

 4. Saskia
  Posted 11 juli 2012 at 11:20 | #

  Ha die Jalte!
  Van je Pa weet ik, dat je ondertussen op de Krim zit. Lijkt me warmer als daar, waar je je berenontmoeting had……Zeg, ik wacht met spanning op een nieuw reisverslag van jou!Die lees ik maar al te graag! Groetjes vanuit het regenachtige Noorden van Duitsland, Saskia

 5. Dirk Kurstjens
  Posted 20 juli 2012 at 20:23 | #

  Hallo Jalte,
  Prachtig om je verhalen te lezen en foto’s te zien! Waar je al niet overal terecht kunt komen. En dat je ook echt contact met mensen krijgt, vind ik ook bijzonder. Leuk die foto met de kinderen. Spreek en versta je al zo goed Russisch dat je een gesprek kunt voeren? Ik wens je nog veel mooie reiservaringen toe!
  groeten, Dirk

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>