© 2012 JTP Norder

Sweden, the adventure starts

English version here

Zo de eerste week zit erop. Het is nu laat, en schrijven houd ik allemaal niet zo van. Maar toch een klein beetje.

De week begon prima, de boottocht was geweldig mooi met alle andere 15 klanten op de boot… de koffie was gratis aangezien ik op de fiets was. Allereerst ook nog bijna de boot gemist. Maar dat heeft denk ik te maken met de deutse punktlichkeit en het feit dat ik nog wel 10min voor de afvaart aan kan komen fietsen. Eenmaal aangekomen in Zweden heb ik lekker geslapen op een veldje waar ik de volgende ochtend vriendelijk werd begroet door de boer. Hierna twee dagen regen en volledig zeiknat. Aan het eind van de eerste dag heb ik aangebeld bij mensen thuis, en heb ik mijn kleren bij hun kunnen drogen. ’s Avonds hebben we pannenkoeken gegeten en de volgende ochtend goed op pad met een stevig ontbijt. Een lekkere lunch en twee appels. Ook heb ik bij het vullen van mijn benzine brander al vijf chokolade muffins gekregen. En de benzine niet hoeven afrekenen. Al met al erg vriendelijk. Dus ik dacht hiermee mooi geld te kunnen besparen. Maar dat valt al met al vies tegen op het moment je zelf een broodje moet kopen. Inmiddels al 147SEK (17 Euro) kwijt aan twee halve broden en een pakje salami. Nu was het allemaal natuurlijk wel erg gezond werd me duidelijk gemaakt. Biologisch enzo.

Na de twee dagen regen was het heerlijk mooi weer en ben ik zoals gebruikelijk lekker verbrand! Dit mede doordat ik een lekke band heb gehad en een verbogen spaak die ik heb moeten vervangen. Hierdoor heb ik daarintegen wel lekker twee uur in de zon lopen klussen. Wat lang zou wel gedacht worden… Maar je moet toch wat als ook je zojuist nieuwe fietspomp het begeeft. Uiteindelijk alles klaar en ingepakt vertrek ik. 100meter verder ¨Joe classic car garage¨. Ff geen woorden voor. Want hier hadden ze natuurlijk best een compressor met auto ventiel…

Al met al uiteidenlijk toch aangekomen in Linköping (handig zo’n zweeds toetsenbord, heeft die ö al automatisch!). Een beetje later dan geplant, maar ik heb een haas, een rendier en twee Elanden op de gevoelige plaat vast kunnen leggen. Dit was echt top! Nu lekker slapen zonder wilde zwijnen naast mijn tent of andere gekke bosdieren.

6 Comments

 1. Harro Norder
  Posted 23 april 2012 at 21:24 | #

  Zo, je eerste goulash in je buik en je tent bij “Anderslov”. Zonnetje op je bol en bij een meertje. Tja, da’s pas genieten.
  Ben benieuwd naar je eerste ervaringen.
  Papa

 2. Hetty en Oma
  Posted 29 april 2012 at 14:28 | #

  Hoi Jalt!
  Vandaag hebben oma en ik even jou berichtje gelezen en de foto’s gezien! Heel erg leuk. Oma wenst je veel zonneschijn toe, en veel wilde beesten 😉
  Groetjes & kusjes
  Oma en Het

 3. Sjak Wiersum
  Posted 29 april 2012 at 15:57 | #

  leuk om wat van je te horen!
  en toffe foto’s ook.
  hopen dat ze een beetje vriendelijk tegen je blijven.
  geniet er van en slaap lekker!

  gr.
  Sjak

 4. eric
  Posted 1 mei 2012 at 13:35 | #

  Geweldig, als het mee zit heb je in de loop van de week mooi weer. Kun je het noorderlicht al zien?

 5. eric
  Posted 1 mei 2012 at 13:38 | #

  Nog even een tip over Elanden
  Als je je tent op zet kijk dan goed of er geen pad van Elanden is.
  Die beesten gaan door je tent als hij op de route staan en er echt niet om heen.

  Als je er 10 meter van af gaat staan zijn er geen problemen.

 6. Posted 4 mei 2012 at 07:53 | #

  Hoi Jalte, we hebben er gisteravond de atlas nog even bij gehaald en het over jouw reis gehad. Een vriendje van Jonathan was hier en ze bespraken de mogelijkheid om deze zomer een weekje naar het vakantiehuis van de ouders van een andere vriend in zuid-zweden te gaan. Jouw reis is wel sportiefer! Hoe ver ben je nu? Zit je al in de bergen? Hoe koud is het ’s nachts? We leven mee! Doei, Groetjes, ook van Jonathan en Otto, Saskia

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>