© 2012 JTP Norder Rullskidor!

Sweden, week three

English version available here.

Hoi Hoi,

Nou alweer een weekje verder. Afgelopen week weer vanalles gedaan. Een hoop gezien, nieuwe mensen ontmoet en de knie is weer volledig hersteld. Misschien komt dat doordat ik een of ander poedertje heb gekegen van de scandinavische bodybuilder kampioen van afgelopen jaar!

Afgelopen week heb ik eerst genoten van het destijds mooie weer en het strand. Om mijn knie wat rust te geven. Wat eigenlijk op dit moment gewoon zonder problemen weer verloopt. Maar goed, Nadat ik dus een aantal dagen in een zweeds kuuroord geweests ben. Heb ik de fiets weer opgepakt en richting het hogere noorden gefietst. Waar ik nu op dit moment in Umeå verblijf. Afgelopen week heb ik nog een eland gezien. Erg dichtbij! Maximaal 50m. Daarbij was er hier en daar in de bergen zo’n 20-50cm sneeuw! echt ongelooflijk. Het is potverdorie 13 mei… Toen ik in de bergen was, ontmoette ik een jager. Na een half zweeds, duits en engels praatje heb ik wat water uit het meer gehaald om mijn fles mee te vullen. Daarna kwam deze man naar me toe.  En gaf me een fles Apel cider, aangezien alcohol een belangrijk middel was in deze barre tijden! Ik gaf aan dit te kunnen onderstrepen en nam de anderhalve liter fles sterke drank met een vriendelijk gebaar in ontvangst. Diezelfde avond zat ik in een schuurtje en zag ik dezelfde fles. Waar met koeieletters opstond: ALKOHOLFREI! Dus ik vermoed dat de vrouw van de jager hem dit meegegeven heeft. Aangezien die anders misschien wel teveel dronk of iets dergelijks 😉

Deze zelfde avond in dit schuurtje. Was een beetje bijzonder. Want eerst was ik drie uur aan het zoeken naar een hutje die ergens in het bos moest zijn. Wat ik had begrepen van een van de locals. Maargoed, met 30cm sneeuw en een fiets. Een blatende eland en vrieskou had ik het eigenlijk wel gezien. Dus ik flink gefrustreerd weer weg, op de grote weg! nog geen kilometer later zie ik staan. ‘badplats’  ik denk, dikke prima! Hier heb ik dus een soort van tuinschuurtje gezien. Waarnaast een kleedkamer was voor dames en heren. Tesamen met een sauna. Met het vuur nog/al aan.
Ze kunnen me allemaal wat, ik ga hier slapen. En ik ga niet meer weg, het was zwaar genoeg vandaag. Dus ik lekker gegeten met de alkoholfreie appel cider. Komt er een auto en stappen er vier mannen van middelbare leeftijd uit.

– And who are you?
-I am Jalte from the Netherlands, and I came here by bike, it was wet and cold so I took this spot to sleep for the night…
-Very good sir! here take a beer and a cigar. Take off your clothes and get in the sauna. Welcome 😀

Oke goed, dit was vet, een lekker pilsje, warm in de sauna en de kleren dus ook weer droog. Afkoelen in het meer na de sauna. echt geweldig! Tot op het moment een van de mannen zegt dat ik ook wel in zijn kantoor kan slapen, waar het warmer is, een keuken en stoelen etc. Dus op zijn aanbod ingegaan. De stoelen waren niet zomaar stoelen, maar met een kussen van de IKEA! kortom luxe! hier heb ik dus overnacht, mijn tent was weer helemaal droog. Een kop versgemaakte en gemalen koffie van de beste afrikaanse koffiebonen, een goed ontbijt met wat stevig voer om de dag weer vol goede moed te beginnen!

Ik kan al wel merken dat ik noordelijker begin te raken, want er is alleen een snelweg met asfalt, waar ik dus niet kan fietsen. Voor de rest zijn er zandpaden. Die met de regen van afgelopen week eigenlijk allemaal in rivieren en modder paden zijn veranderd. Het lastige met deze paden is dat wanneer het zand een beetje nat is. De weg aanvoeld als een bak met lijm. Een ander lastig punt met het weer hier, is dat wanneer je inspanning moet verrichten. Je gauw bezweet raakt van de vele kleding die je aan hebt. Maar als je de kleren uit doet, bevriest het zweet door de rijwind aan je lichaam. Wat erg koud is. De goede kleding combinatie moet ik hiervoor dus nog even uitvinden. Een winddicht shirt met lange mouwen, een tweede shirt en een wollen trui is denk ik het beste. Maar dat heb ik nog niet geprobeerd in verband met natte kleding.

Naast het fietsen heb ik nu ook nog aan ”rullskidor” gedaan! Dit is de langlauf variant op de straat. Een beetje onwennig maar zeker leuk, en een goede ervaring rijker =D

Hieronder zoals gewoonlijk de foto’s, veel kijk plezier! Dit keer ook met onderschriften zo hier en daar. Aangezien ik iets meer kennis van zaken heb met deze internetsite!

 

4 Comments

 1. Roelof Jan
  Posted 14 mei 2012 at 00:22 | #

  like man like…..!!!!

 2. Wil
  Posted 14 mei 2012 at 08:35 | #

  Hola Jaltie! Ik moet echt lachen om je verhalen! Fijn dat je het zo naar je zin hebt! Succes met de kou en veel plezier!

  Beso grande!
  Willie

 3. Lydia Jansen
  Posted 14 mei 2012 at 12:01 | #

  Ha Jalte!

  Het ziet er allemaal tof uit zeg! Rolskiën is erg leuk, er schijnt ook een variant te zijn met wat ruigere wielen om die zandpaden ook te kunnen trotseren.
  Wat betreft de kleding, heb je weleens gedacht aan thermokleding van merinowol? Is niet bepaald goedkoop, maar moet in scandinavië toch niet zo heel moeilijk zijn om aan te komen. Het voordeel van wol is dat het koel is als het koel moet zijn en warm houdt als het warm moet zijn. Daarnaast absorbeert het ook eventuele onfrisse zweetgeurtjes erg goed. Merinowol kun je makkelijk een paar weken dragen zonder te wassen. 😉

  Maar het ziet er allemaal echt heel tof uit, wat is Scandinavië toch mooi. Succes er nog mee!

 4. Ser
  Posted 22 mei 2012 at 08:08 | #

  Hey Jalt,
  In één woord geweldig! Je maakt wel allemaal leuke dingen mee en echt toffe mensen daar die je ontmoet!! Ik heb echt de neiging om zelf op de fiets te springen en naar toe te scheuren!
  Maar als je nog bikeparts nodig hebt, laat het me maar weten, dan kan ik het opsturen. Wat ging er mis met het pompje? Welbehouden reis verder!!
  Groet, Ser

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>